Alkoholos koktélok
Henii 2006.12.18. 19:49
Három gerezd narancs 2 dl tej 2 dkg porcukor pár csepp citromlé 3 cl konyak vagy Triple Sec
Egy nagyobb, érett, hámozott, szeletekre vágott őszibarack 1,5 dl tej 2 dkg porcukor pár csepp citromlé ízlés szerint: 3 cl konyak
Abbey Cocktail
4 cl dry gin 2 cl narancslé 2 öntet angostura 1 öntet édes vermut koktélcseresznye
Shakerben összerázzuk, majd koktélos pohárba szűrjük, és a cseresznyével díszítjük.
Absinth Cocktail
3 cl Pernod 3 cl víz 1 öntet angostura 1 öntet cukorszirup koktélcseresznye citromspirál
Shakerben erősen összerázzuk, majd koktélos pohárba szűrjük, és cseresznyével, citromspirállal díszítjük.
Adonis (1)
2 cl száraz sherry 2 cl édes vermut 1 öntet orange bitter citromszelet
Keverőpohárban jéggel készítjük, koktélos pohárba szűrjük, és citromszelettel díszítjük.
Adonis (2)
5 cl száraz vermut 2 cl száraz sherry 2 öntet angostura
Keverőpohárban jéggel készítjük, koktélos pohárba szűrjük.
Adonis (3)
4 cl száraz vermut 2 cl száraz sherry 1 öntet orange bitter
Keverőpohárban jéggel készítjük, koktélos pohárba szűrjük. (Harry�s New York Bar, Párizs, 1920)
Affinity
3 cl skót whisky 3 cl édes vermut 3 cl száraz vermut 1 öntet angostura citromhéj
Keverőpohárban készítjük, előhűtött pohárba szűrjük, végül a citromhéjjal megspricceljük.
Alabama
2 cl brandy 2 cl narancslikőr 3 cl citromlé 1/2 kávéskanálnyi porcukor narancshéj
Shakerben összerázzuk, pohárba szűrjük, narancshéjjal díszítjük.
Alexander
2 cl brandy 2 cl csokoládélikőr 2 cl tejszín
Shakerben erősen összerázzuk, és koktélos pohárba szűrjük
Amaretto Sour
4 cl Amaretto 3 cl citromlé 2 cl narancslé narancsszelet koktélcseresznye
Shakerben összerázzuk, koktélospohárba, jégre szűrjük, cseresznyével és narancsszelettel díszítjük.
Americana
1 cl bourbon whiskey 1 öntet cukorszirup 2 öntet angostura pezsgő 1 szelet őszibarack
A hozzávalókat keverőpohárban jéggel elkeverjük, pezsgőspohárba szűrjük, majd felöntjük pezsgővel, és az őszibarackkal díszítjük.
Americano
3 cl édes vermut 5 cl szódavíz 1/2 narancsszelet
A vermutot jéggel elkeverjük, felöntjük a szódával, és narancsszelettel díszítjük.
Anabull
1/2 adag Red Bull 4 cl vodka 10 cl ananászlé
A hozzávalókhoz néhány jégkockát adunk, s jól elkeverjük.
Andalusia
4 cl száraz sherry 2 cl cognac 2 cl fehér rum 1 öntet angostura
Shakerben összerázzuk, majd koktélospohárba szűrjük.
Angels Face
2 cl gin 2 cl Calvados 2 cl barackpálinka (koktélcseresznye)
Keverőpohárban jéggel megkeverjük, koktélospohárba szűrjük, esetleg cseresznyével díszítjük.
Angostura Fizz
5 cl citromlé 2 cl angostura 1 cl cukorszirup 1 tojásfehérje 12 cl szódavíz
A citromlét, angosturát, cukorszirupot és a tojásfehérjét a shakerben lassan összerázzuk, míg a fehérje habos nem lesz. Ekkor pohárba szűrjük, és a jéghideg szódavízzel felengedjük.
Angyalcsók
2 cl kakaólikőr 2 cl tojáslikőr 2 cl tejszín
Az alkotókat pohárban elkeverjük, s szívószálat adunk hozzá.
Appel Jack Daisy
5 cl Calvados 3 cl citromlé 1/2 kávéskanálnyi porcukor 1 öntet grenadine citromhéjspirál narancshéjspirál szódavíz
Shakerben (a szóda nélkül) összerázzuk, nagy pezsgőspohárba jégkockát teszünk, s a keveréket arra szűrjük. Végül szódával felöntjük, s a héjspirálokkal díszítjük. Szívószállal kínáljuk.
Apricot Brandy Cocktail
6 cl barackpálinka 1 öntet grenadine szódavíz citromhéj citromszelet
A pálinkát és a grenadine-t egy koktélospohárban jéggel összekeverjük, felöntjük szódával, a tetejét citromhéjjal megpermetezzük, és citromszelettel díszítjük.
Apricot Cooler
4 cl barackpálinka 2 cl citromlé 1 cl cukorszirup 1 sárgabarack
A meghámozott barackot megfőzzük, villával péppé törjük, s shakerben alaposan összerázzuk a többi alkotóval. Szűrés nélkül pohárba töltjük, és szívószállal kínáljuk.
Apricot Fizz
6 cl barackpálinka 1 cl citromlé 1 kávéskanálnyi porcukor 1 szelet sárgabarack szódavíz
Shakerben (a szóda nélkül) összerázzuk, nagy koktélospohárba szűrjük, végül szódával felöntjük, és a barackkal díszítjük.
Apricot Nog
6 cl fehér rum 6 cl tejszín 6 cl sárgabaracklé 3 cl barackpálinka 1 felvert tojás szerecsendió
Turmixgépben kevés jéggel összedolgozzuk, füles pohárba öntjük, s a tetejére szerecsendiót reszelünk.
Apricot Sour
3 cl barackpálinka 5 cl citromlé 1 öntet angostura 1 öntet tojásfehérje 1 öntet cukorszirup 1 szelet sárgabarack
Shakerben erősen összerázzuk, majd pohárba szűrjük, és a barackdarabbal díszítjük.
Artillery
4 cl dry gin 2 cl édes vermut 2 öntet amgostura citromhéjolaj
Az összetevőket keverőpohárban jéggel elkeverjük, majd koktélospohárba szűrjük, s a tetejét citromhéjolajjal megspricceljük.
Ashanti Sour
4 cl csokoládélikőr 2 cl citromlé 1 szelet narancs 1 szem cseresznye
Turmixgépben kevés tört jéggel megkeverjük, pohárba töltjük, s a naranccsal és a cseresznyével díszítjük.
Atholl Brose
5 cl skót whisky 1 evőkanál méz 3 cl tej
A whiskyt és a mézet előmelegített pohárban ősszekeverjük és forró tejjel felöntjük.
Aunt Agatha
6 cl fehér rum 12 cl narancslé 1 öntet angostura
Keverőpohárban készítjük, s pohárba szűrjük.
Bacardi Cocktail (1)
3 cl Bacardi Light Rum 2 cl citromlé 1 cl grenadine
Shakerben összerázzuk, és előhűtött pohárba szűrjük.
Bacardi Cocktail (2)
4 cl Bacardi rum 2 cl citromlé 2 cl grenadine
Shakerben összerázzuk, és előhűtött koktélospohárba szűrjük.
Bacardi
2 cl rum 2 cl Triple Sec 2 cl citromlé citromhéj cseresznye
Shakerben összerázzuk, koktélospohárba szűrjük, citromhéjolajjal megpermetezzük, és cseresznyével díszítjük.
Balalaika Cocktail
2 ck vodka 2 cl Triple Sec 2 cl citromlé
Shakerben összerázzuk, és előhűtött koktélospohárba szűrjük.
Balalajka
4 cl vodka 2 cl citromlé 2 cl Cointreau narancshéj
Shakerben összerázzuk, koktélospohárba szűrjük, s a tetejét a narancshéjjal megpermetezzük.
Balencia
5 cl banánlikőr narancslé narancsszelet
Jéggel félig telt pohárba töltjük a likőrt, felöntjük narancslével, és a gyümölcsszelettel díszítjük.
Banana Bird
3 cl bourbon whiskey 1 cl banánlikőr 1 cl Triple Sec 3 cl tejszín
Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szűrjük.
Banana Bliss
3 cl brandy 3 cl banánlikőr
Keverőpohárban készítjük, és koktélospohárba szűrjük.
Banana Cow
6 cl rum 3 cl cukorszirup 10 cl tej banán
A rumot, szirupot, tejet néhány jégkockával és egy fél szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk egy keverőpohárban. Koktélospohárban, szívószállal kínáljuk.
Banana Rum Frappe
2 cl fehér rum 2 cl banánlikőr 2 cl narancslé
Shakerben összerázzuk, jéggel töltött koktélospohárban szűrjük.
Banshee
2 cl banánlikőr 2 cl (fehér) csokoládélikőr 2 cl tejszín
Turmixgépben kevés tört jéggel megkeverjük, koktélospohárba töltjük.
Barackcrusta
6 cl barackpálinka 2 cl Triple Sec 2 cl citromlé 1 kávéskanálnyi porcukor citromhéjspirál
Shakerben összerázzuk, s crustázott koktélospohárba szűrjük. Az italba beleejtjük a citromspirált, s szívószállal kínáljuk.
Barbara
4 cl vodka 2 cl csokoládélikőr 4 cl tejszín
Shakerben erősen összerázzuk, majd koktélospohárba szűrjük.
Barbary Coast
2 cl dry gin 2 cl skót whisky 2 cl csokoládélikőr 2 cl tejszín
Shakerben összerázzuk, majd pohárba szűrjük.
Beach Beauty
4 cl vodka 2 cl banánlikőr 4 cl narancslé 1 cl grenadine tonic
Az összetevőket - a tonic kivételével - shakerben összerázzuk, majd egy pohárba jégre szűrjük, végül felöntjük a tonickal, és lazán megkeverjük.
Bee�s Kiss
5 cl fehér rum 1 kávéskanálnyi méz 1 kávéskanálnyi tejszín
Shakerben alaposan összerázzuk, s koktélospohárba szűrjük
Bee�s Knees
4 cl dry gin 1 cl citromlé 1 kávéskanálnyi méz
Shakerben összerázzuk, majd koktélospohárba szűrjük.
Berliner Weiße mit Schuß
25 cl (búza-) sör 2 cl málnalé
A gyümölcslét egy öblös söröspohárba töltjük, majd felöntjük jéghideg sörrel. Szívószállal szervírozzuk.
Bermuda Rose
4 cl gin 1 cl barackpálinka 1 cl grenadin 1 cl citromlé fél narancsszelet
Shakerben összerázzuk, koktélos pohárba szűrjük, s a poharat a fél narancsszelettel díszítjük.
Between the Sheets (1)
2 cl brandy 2 cl fehér rum 2 cl Triple Sec 3 cl citromlé
Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szűrjük.
Between the Sheets (2)
2 cl brandy 2 cl fehér rum 2 cl Cointreau 1 öntet citromlé
Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szűrjük.
Bierpunsch
15 cl sör 4 cl barackpálinka 2 cl narancslé 1 cl méz citromszelet
A pálinkát, a narancslét és a mézet egy előmelegített puncsospohárban elkeverjük, forró sörrel felöntjük, majd még egyszer megkeverjük. Végül a citromszeletet is az italba tesszük.
Big Ben
5 cl gin 4 cl narancslé 2 cl citromlé 1 cl grenadin 10 cl bitter lemon koktélcseresznye
A folyékony összetevőket (a bitter lemon kivételével) shakerben erősen összerázzuk. Egy koktélos pohárba jeget teszünk, s erre szűrjük az italt. Végül felöntjük a bitter lemonnal és gyengén megkeverjük. Díszítésként egy-két koktélcseresznyét teszünk az italba, s a pohár szélére narancs, vagy citromszeletet is akaszthatunk.
Black Magic
4 cl vodka 2 ck kávélikőr citromlé
A vodkát és a kávélikőrt keverőpohárban, jéggel elegyítjük, néhány csepp citromlevet adunk hozzá, majd koktélospohárba szűrjük.
Black Russian
4 cl vodka 2 cl kávélikőr
Keverőpohárban, jéggel készítjük, és koktélospohárba szűrjük.
Black Sombrero
4 cl kávélikőr 2 cl tejszín
Shakerben összerázzuk, és pohárba szűrjük.
Blenheim
4 cl vodka 2 cl kávélikőr 2 cl narancslé
Shakerben összerázzuk, és jéggel félig töltött pohárba szűrjük.
Blonder Engel
5 cl tojáslikőr 10 cl narancslé felvert tojás
Egy koktélospoharat körülbelül egyharmadáig töltünk felvert tojással, hozzáadjuk a likőrt, megkeverjük, majd felöntjük a narancslével. A szervírozás előtt újra megkeverjük.
Blood and Sand
2 cl skót whisky 2 cl meggylikőr 2 cl narancslé 2 cl édes vermut
Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szűrjük.
Bloody Mary
5 cl vodka 12 cl paradicsomlé 1 öntet Worcester-szósz 1 öntet citromlé 1 csepp Tabasco bors só
Keverőpohárban készítjük, majd pohárba (jégre) szűrjük, s a tetejére frissen őrölt borsot szórunk.
Blue Bell
4 cl whiskey 1 cl száraz vermut 2 öntet angostura
Shakerben összerázzuk, és koktélospohárba szűrjük.
Blue Lady
4 cl Blue Curaçao 2 cl dry gin 2 cl citromlé 1 szelet citrom
Shakerben összerázzuk, jéggel félig töltött pohárba szűrjük, s a citromszelettel díszítjük.
Blue Lagoon
4 cl vodka 2 cl Curaçao Blue 1 cl citromlé limonádé
Az összetevőket egy pohárban jéggel elkeverjük, felöntjük a limonádéval, majd újra megkeverjük.
Blutorange
16 cl narancslé 1 cl grenadin 1 cl citromlé citromszelet
Az összetevőket némi jéggel összekeverjük egy koktélospohárban. A pohár peremére citromszeletet akasztunk, szívószállal szervírozzuk.
Bols Blitz
3 cl tojáslikőr 3 cl brandy gyömbér narancsszelet
Jéggel félig telt borospohárba öntjük előbb a likőrt, majd a brandyt, feltöltjük gyömbérrel, s a gyümölcsszelettel díszítjük.
Booster
6 cl brandy 1 cl Cointreau 1 tojásfehérje szerecsendió
Shakerben jól összerázzuk, koktélospohárba szűrjük, s a tetejére szerecsendiót reszelünk.
Bourbon Highball Cola
4 cl bourbon whiskey 10 cl cola citromszelet
Egy koktélospohárba sok jeget teszünk, hozzáadjuk a whiskeyt és a citromszeletet, majd felöntjük a colával.
Brandied Banana Collins
5 cl brandy 3 cl banánlikőr 2 kávéskanálnyi citromlé szódavíz
Jéggel félig töltött pohárba öntjük a brandyt, a likőrt és a citromlevet, megkeverjük, majd szódával felöntjük.
Brandy Blazer
5 cl brandy 1 kockacukor narancshéj citromhéj
A brandyben feloldjuk a cukrot, beleteszünk egy-egy kis darab narancs- és citromhéjat, néhány másodpercre meggyújtjuk, s még forrón kínáljuk.
Brandy Cobbler
5 cl brandy 1 cl narancslikőr 1 cl citromlé 1 kávéskanálnyi cseresznyepálinka 1,5 kávéskanálnyi cukorszirup ananászdarab
Shakerben összerázzuk, tört jéggel töltött pohárba szűrjük, s az ananásszal díszítjük.
Brandy Cocktail (1)
5 cl cognac 3 cl Cointreau 1 kávéskanálnyi cukorszirup 2 öntet angosztura
Keverőpohárban készítjük, koktélospohárba szűrjük.
Bum Bum Tequila
Hozzávalók: Tequila, ( bármilyen fajta ) Sprite Jég
Szerezzünk egy olyan poharat amelyik nehezen törik. (Ha lehet 1dl legyen). Öntsünk bele 3cl vagy 5cl TeQuilát majd öntsük a poharat tele Sprit-tal, majd ha ez megtörtént akkor rakjunk bele egy jégkockát. Ezek után egy söralátétet szorítsunk rá a pohár tetejére és verjük az asztalhoz/pulthoz a pohrat kb 3*. Majd igyuk meg.
BURGUNDI PUNCS
1 üveg száraz vörösbor 8 cl csereszenyepálinka 8 cl portói 16 cl narancslé 4 cl citromlé 2 ek porcukor narancsszeletek
A hozzávalókat előre hűtse be, majd hűtött üvegtálba öntse össze. Nagyobb darab jeget helyezzen a tálba, keverje össze a hozzávalókat, és nagyon vékony szeletekre vágott naranccsal díszítse.
Déligyümölcs-bólé
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 narancs, 1 banán, 1 citrom, 2 mandarin (vagy 1 kis doboz mandarinbefott), 1 kis doboz konzervananász, fél liter könnyu vörösbor, 1 üveg száraz pezsgo, fél dl konyak, 4 nagy kockacukor, 2 evokanál porcukor, jégkockák.
Nagy, mély üvegtálat (vagy igazi bóléstálat) elokészítünk. A forró vízben megmosott narancs külso, sárga héját ledörzsöljük a kockacukrokkal, és a cukrot a tálba dobjuk. A meghámozott narancsot kis kockákra vágva hozzátesszük. Az ugyancsak hámozott és felkarikázott banánt, valamint a vékony szeletekre vágott citromot is hozzárakjuk. Kevés porcukorral meghintjük, és összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hutoszekrénybe. Közben a konzervgyümölcsöket levüktol leszurjük. A leveket összeöntjük a konyakkal, majd a fél óra letelte után a gyümölcsökkel együtt a tálba öntjük. Végül ráöntjük a vörösbort, és befedve ismét betesszük a hutoszekrénybe. Legalább 2 napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás elott a tál oldalát feldíszítjük narancshéjdarabkákkal, majd jó vastagon feltöltjük jégkockákkal. Beleöntjük a pezsgot, kissé összekeverjük, és a bóléspoharakban vagy mély kompótostálkákban azonnal szétosztjuk. Pezsgo helyett jéghideg ásványvízzel vagy hutött szódavízzel is felönthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsökbol és a jégkockákból egyformán jusson mindenkinek.
Green Widow (Zöld Özvegy)
Hozzávalók: kék curacao vodka naracsné (szénsavas vagy szűrt)
Elkészítése roppant egyszerű: egynegyedrész *kék* curacao-hoz egynegyedrész vodkát töltök, majd hozzátöltöm a félrész narancslevet - közben gyönyörködöm a színhatásban. Vörös curacaoval nem érdemes próbálkozni; egyrészt mert már nem is zöld utána az özvegy, másrészt pedig ez utóbbi használata esetén az italnak mangóíze lesz, akkor pedig már tisztább, ha azt veszünk. Kellemes italozást!
Konfetti Bólé
Hozzávalók 1 liter limonádé, 7 dl szőlőlé, 1 kg vegyes gyümölcs, 1,5 liter fehér rum, 30 dkg mélyhűtött eper, 2 üveg száraz pezsgő
A limonádét, a szőlőlevet a gyümölcsökkel és a rummal együtt nagy üvegedénybe öntjük, és kb 2 órára hidegre állítjuk. Ezután a mélyhűtött epret is hozzáadjuk, megkeverjük, pezsgővel felöntjük, azonnal tálaljuk.
Knock Out Drink
Hozzávalók: 5 cent Baccardi 3 cent Szatmári szilva 5 cent Narancs Juice 5 cent édes narancs szörp 3 csepp (1/2 mokkáskanál) keserűlikőr 4-5 kocka jég szelet narancs
Shakerben összerázzuk az italokat, egy hosszú pohárban a jégkockákra öntjük, narancs szelettel díszítjük.
"Krampampuli" bólé
Hozzávalók: 1 db 250 g-os süvegcukor 2 palack jó minőségű vörösbor 1 dl rum (min. 60 % alkoholtartalmú) narancs héja, citromkarikák, rúdvanilia, szegfűszeg
Készíts elő egy hőálló tálat, egy hőálló tartórácsot és egy rezsót. A tálba kerüljön a 2 palack bor, majd tégy hozzá narancshéjat, citromkarikákat, rúdvaniliát és szegfűszeget ízlésed szerint. Az egészet forrósítsd fel. Helyezd a hőálló tálra a tartórácsot, és tedd rá a süvegcukrot. Ovatosan, de alaposan locsold meg a süvegcukrot rummal, majd gyújtsd meg. Folyamatosan, kanalanként locsold a süvegcukrot a rummal, amíg az teljesen bele nem olvad a borba. Ihatod forrón, de hűtve is kitűnő.
Lórúgás
Hozzávalók: 2dl vörösbör 1dl unicum 1dl rum 1dl Coca Cola (nem feltétlenül fontos)
A hozzávalókat egy korsóban keverjül össze. Utána igyuk meg nagyon nagyon óvatosan.
Meggylikőr
Hozzávalók: 5 kg meggy 1-1,5 kg cukor 1 liter tiszta szesz (96 fokos) 1/2 liter kész meggylikőrhöz 1/2 liter rum
A meggyet megtisztítjuk a szárától, egészben beletesszük az üvegbe, rátesszük a cukrot, lekötjük (legjobb nylonzacskóval, mert az nem ázik át), minden nap rázogatjuk, amíg a cukor el nem olvad, azután ráöntjük a szeszt. Tovább rázogatjuk, és kb. három hét múlva leszűrjük. A leszűrt léhez adjuk hozzá a rumot.
Ohio black beauty
Hozzávalók: 5 cent rum, Baccardi 5 cent málnaszörp 5 cent száraz vörösbor 15 cent édes pezsgő jég, on the rock, esernyő, long drink pohár.
A pohárba kanalazzuk a jégszilánkot, leöntjük a szörppel a Baccardival, a vörösborral, a pezsgővel feleresztjük, esernyővel díszítjük. Nyáron, kerti rendezvényeken, nagyon hidegen kell felszolgálni, óvatosan, a kellő mértékkel fogyasztani.
PEZSGŐPUNCS
8 cl konyak 8 cl meggylikőr 8 cl triple sec 4 cl citromlé 8 ek porcukor 1 üveg félédes vagy édes pezsgő
A hozzávalókat külön-külön hűtse be, majd a pezsgő kivételével lehűtött üvegtálba öntse őket össze. A tálba tegyen egy nagyobb darab jeget, a pezsgőt közvetlenül tálalás előtt adja hozzá.
Planter`s Bowle
1l Feher rum 1/2l Granatalmaszirup (Grenadine) 1/4l Citromle (kb.5 citrom leve) 2l Vér narancslé vagy narancslé (Granini) 1 üveg szaraz pezsgö 1 narancs
Egy Bowletalba vagy egyszerüen egy nagy edenybe beleöntjük a rumot, a granatalm aszirupot, a leszürt citrom-, es vernarancslevet, jol összekeverjük es a hütöbe n lehülni hagyjuk. Nem kostolgatjuk! Röviddel a talalas elött felöntjük a lehütött pezsgövel. A narancsot felvagjuk egeszen vekony szeletekre es a Bowlet ezzel meg ha van me ntalevellel diszitjük.
Római Bólé
Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 10-10 citrom és lime szelet, 1 evőkanál cukorszirup, 10-10 cl. citrom és narancslé, 1 l ananászlé, 1 üveg fehér rum, 10 cl. őszibaracklikőr, 1 üveg pezsgő
A pezsgő kivételével a hozzávalókat a bólésedénybe öntjük, jól összekeverjük, lehütjük. Tálalás után a pezsgőt hozzáöntjük és megegyszer megkeverjük.
SANGRIA
Hozzávalók: 5 dkg eper vagy málna 1/2 narancs 2 dl könnyű, félédes vörösborv. rozé 1 ek. brandy 1 ek. narancslikőr (triple sec) 1 ek. méz
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 1 szemet félbevágunk és bambuszpálcikára (vagy vékony szívószálra) szúrjuk, a többit felaprózzuk és hengeres pohárba tesszük. A narancsot megmossuk, héjából girlandot vágunk, a húsát felszeleteljük és az eperhez adjuk. Keverőpohárban jól elkeverjük a bort, a brandyt, a likőrt és a mézet, a gyümölcsre öntjük, lefedjük, legalább 1/2 órára behűtjük. Fogyasztáskor 2-3 jégkockát adunk hozzá, a narancshéj-girlanddal és a bambuszpálcikával díszitjük. A felsorolt mennyiségek 1 pohárhoz értendők.
|