Amerikai rakott kenyér
Hozzávalók: 10 szelet pesti kenyér, 8 dkg vaj, 1 db fejes saláta, 15 dkg sonka, 10 dkg sajt, 10 dkg majonéz
A kenyeret kb 0,5 cm vastag szeletekre vágjük. Szélet levágjuk, majd megvajazzuk. A kenyérszeletre friss salátalevet, szeletelt sajtot helyezünk. Egy kevés majonézt kenünk rá, majd kenyérszelettel borítjuk. Müanyag fogvájóval átszúrjuk. Átlósan kettévágjuk. Így két darab háromszögletű rakott kenyeret kapunk. A rakott kenyér készíthető még jércehússal, angolos hátszínnel. Ízesíthető még ketchuppal, worcester-mártással, mustárral.
Burgonyás szendvics
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 4 evokanál tej, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál orölt szerecsendióvirág, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 12 szelet szendvicsnek való kenyér.
A burgonyát héjában megfozzük. (Maradék fott burgonyával is készítheto.) Meghámozzuk, és/vagy villával összetörjük, vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet.) A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal, szerecsendióvirággal megízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihult vajat. A szendvicskenyereket a sütoben, sütolapon (vagy grillsütoben) mindkét oldalán megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütobe téve néhány percig pirítjuk. Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi idore toljuk vissza a sütobe, amennyi ido alatt a sajt éppen csak ráolvad, de még nem sül. (Az égett, barnára sült sajt keseruvé válhat!) Maradék burgonyapürébol is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a fele vajjal keverjük össze.
Csukott szendvicsek
Hozzávalók: 4 zsemle, 10 dkg krémsajt, 2 tojás, 2 dl tej, 3-4 evokanál liszt, 2 evokanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, só, törött bors, olaj a sütéshez.
A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágjuk. Egy tojást a krémsajttal kikeverünk, majd hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintjük. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenjük, és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk, illetve összenyomjuk. A megmaradt krémet és a tojást a tejjel jól elhabarjuk, és megsózzuk. A zsemleszelet párokat eloször lisztben, majd a tejes keverékben megmártjuk, és bo, forró szendvicseket azonnal meghintjük a reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvadt, nyomban kínáljuk. (Elore is el lehet készíteni a szendvicseket. Ilyenkor tálalás elott hintsük meg sajttal, és elomelegített sütoben, grillsütoben vagy mikrohullámú készülékben forrósítsuk át, amíg a sajt elolvad a tetején.) Olcsó és ízletes vacsora, de kínálható sör, bor, tea mellé vendégeknek is. (A krémsajtot a vöröshagymán kívül ízesíthetjük még zúzott fokhagymával, köménymaggal, kaporral, pirospaprikával, de mindig csak egyfélével.)
Vendégváró falatok
Hozzávalók: 8 szelet különféle kenyér, 4 dkg vaj, 10 dkg rák vagy füstölt lazac, 10 dkg gorgonzola vagy másféle sajt, 20 dkg szalámi, sonka, felvágott, friss fűszernövények, szőlő, majonéz, remuládmártás, cseresznye, kaviár és tejszínes torma, retek ,paradicsom
Vajazzuk meg a kenyeret, és vágjuk kis darabokra, vagy szúrjunk ki belőle karikákat. Ezután tetszés szerint készítsük el őket és tálaljuk.pl.: rozskenyér rákkal, majonézzel és durván őrőlt borssal,- fehérkenyér májkrémmel, amelyet tejszínnel és konyakkal ízesíthetünk, és fél cseresznyével díszítettünk. Fehér szendvicskenyér lazaccal és kaporral,-barnakenyér sonkatekercsel és remuládmártással,-rozskenyér bélszíntekercsel, tejszínes tormával és petrezselyemmel,-félbarna kenyér kaviárral és citromszelettel,- fehérkenyér gorgonzolából és vajból egyenlő aranyban kevert krémmel, szőlőszemmel díszítve. Hideg pezsgő, könnyű fehérbor, sör vagy egy koktél.
Hozzávalók: 4 szelet félbarna vagy fehér kenyér 1 gerezd fokhagyma 1 csomag petrezselyem, 1 zsemle (egy napos), 4 evőkanál tejszín, 2 dkg vaj, 13 dkg főtt sonka, 13 dkg gouda sajt
A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és hagyjuk kihülni. Hámozzuk meg a fokhagymát, ha van zöld hajtás a közepén, akkor azt távolítsuk el. A petrezselymet és a zsemlét vágjuk fel nagy darabokra. Mindkettőt a fokhagymával együtt turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a tejszínt, és ízesítsük fűszeres illetve zelleres sóval.Vajazzuk meg a kenyereket, és mindegyikre tegyünk egy szelet sonkát és sajtot. Az előzőleg elkészített masszával teljesen fedjük be a szeletet. A pirítóst rakjuk a sütőbe egy sütőlemez feletti rostélyra, majd addig süssük, amíg a zsemlemorzsa világosbarnára nem pirul. A száraz, egynapos zsemlét fagyasszuk le |