Tojásos kukoricaleves kínai leves
Hozzávalók: kb. 4 személyre
1 l csirkeleves (lehet kockából), 30 dkg morzsolt kukorica (mirelit), 4 tojás, 2 evõkanál kukoricakeményítõ 1 csokor újhagyma, 2 evõkanál fehér ecet, só, fehér bors, szezám- és chiliolaj.
A kukoricát a levesben megfõzzük. A tojásokat lazán felverjük, és keverés közben a forró leveshez adjuk. Ecettel, fehér borssal, sóval ízesítjük.
Tálaláskor apróra vágott zöldhagymát, pár csepp szezám- és chiliolajat keverünk hozzá.
Mandulás pulykamell szegfûgombával
Hozzávalók:
* 60dkg pulykamell * 3 ek kukoricaolaj * 15dkg mandula * 10dkg szegfûgomba (helyette lehet champignon is) * 4 szál halványító zeller (ha nincs, 1 fej tisztított zeller is jó) * 1 csokor újhagyma (vagy 1 póré)
* 2 ek. szójaszósz * 2 szál bazsalikom * 1 tojásfehérje * 2 ek. kukoricakeményítõ * szezámolaj * só * fehér bors
A pulykamellet megmossuk, kicsontozzuk, a bõrét lefejtjük. A húst csíkokra vágjuk, és összekeverjük a keményítõvel, a szójaszósszal egy ek. olajjal, és a lazán felvert tojásfehérjével. Wokban felhevített olajon állandó keverés mellett megsütjük. Amikor készen van, kivesszük az edénybõl. a visszamaradt olajon megfuttatjuk a mandulát (ennek a barna héját könnyen lehúzhatjuk, ha forrásban levõ vízbe mártjuk, amitõl megpuhul), a gombát, a 2cm-es darabokra vágott zellert és újhagymát, a finomra vágott bazsalikomot. Jól összekeverjük a kész pulykamellel. Sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük, erõs tûzön átforgatjuk, és forrón tálaljuk. Köretnek sült rizst javaslok hozzá. Jó étvágyat!
Zöldséges tavaszi tekercs
Hozzávalók (2személyre)
Tészta:
- 1/2 pohár búzaliszt,
- 1/2 pohár kukorica liszt,
- 2 evőkanál olaj,
- 1dl víz,
- 1dl tej
Töltelék:
- kevés kifőzött cérnametélt
vékony csíkokra vágva, ízlés szerint:
- répa,
- póréhagyma,
- petrezselyem vagy koriander,
- fejes káposzta,
- uborka,
- szójacsíra,
- retek,
- amerikai paprika (pritamin paprika),*
- só,
- chili
* Mennyiséget nem írok a töltelékhez. Az a fontos, hogy arányosan legyen benne minden hozzávalóból.
Tészta: keverd össze az alapanyagokat. Formázz belőle kisebb palacsintákat, és süsd ki őket egy teflonos palacsintasütőben. Figyelj, hogy ne süsd túl.
Töltelék: vágd fel apró csíkokra a zöldségeket. Egy wokban pirítsd meg őket félig, és add hozzá az előre kifőzött cérnametéltet. Ízesítsd sóval, chilivel, majd hagyd kihűlni. Ezután töltsd meg a palacsintákat. (A palacsinta közepére rakj kevés tölteléket, tekerd fel, majd a palacsinta két végét hajtsd befelé. Akkor jó, ha egyben marad.) Szintén a wokban hevíts olajat, és bő olajban süsd ki az immár töltött palacsintákat ismét.
- Fogyasztható frissen kisütve, szójaszósszal. |